Ergonomi på din arbetsplats

Att komma hem från jobbet varje dag med en pulserande värk i axlarna, nacken och ryggen kan omöjligt vara trevligt.

Att klura ut vart värken kom ifrån behöver dock inte vara svårt – när bytte du senast ut dina kontorsmöbler?

ergonomi på arbetsplatsenSom vi alla troligtvis vet är det ganska skadligt för kroppen att sitta ner framför en dator hela dagen, och om man nu måste göra det är nya och bekväma kontorsmöbler av största vikt.

Att sitta vid kontorsbordet i en dålig position, där armarna sticker ut som ett par vingar, man lutar sig framåt och har nacken bakåt för att kunna se skärmen är rentav farlig för kroppen.

Att tillämpa en ergonomisk sittposition är därför en klok idé.

Ergonomi på arbetsplatsen? Självklart känner många av oss till det, men har helt enkelt inte tagit tag i den biten ännu.

För de som inte vet vad ergonomi är så är det enkelt förklarat läran om hur man ska sitta och stå för att kroppen ska ta så lite skada som möjligt.

För att sitta korrekt ur en ergonomisk synpunkt ska alla kroppens naturliga böjningar, det vill säga knäled och armbåge, ha en vinkel på nästan i 90°.

Kort och sagt ska du alltså ha fötterna stadigt på marken, böjda knän och en upprätt sits i form av en rak ryggrad.

Armarna ska hänga löst längst sidorna och armbågen ska ha en vinkel på nästan 90° där underarmen ska få ett stöd av antingen stolsarmarna eller skrivbordet.

Du ska snegla ner på datorskärmen, som i sin tur är vinklad uppåt med ett avstånd på cirka 50- 70 cm från ögonen.

Genom att sitta på detta sätt tar din kropp mindre skada och du kommer känna hur många av de spänningar som du känner i din kropp släpper.

Något som kan hjälpa dig med att sitta bra, som faktiskt hjälpte mig, var att köpa en ny stol till kontoret.

Det är positivt om den är höj- och sänkbar då du kan anpassa den helt efter dina egna och skrivbordets mått.

Idag finns det ergonomiska stolar i massa olika utföranden och prisklasser, så att köpa något annat vore nästintill korkat. En av de mest rekommenderade är Backapp’s ergonomiska kontorsstolar utan rygg.

Du som också sitter vid datorn hela dagarna kommer tacka mig en dag!