Odla chilipeppar
Det är både lätt och roligt
att odla sin egen chili och det
finns en mängd frötyper på
markanden.. Se till att få en
riktigt het sommar oavsett väder..
 
Klicka här..

Chilisorter
Det finns en mängd uppsättning
sorter av chili med olika färg,
form och styrka. Allt ifrån vanlig
paprika till den heta habaneron..
 
 
Klicka här..

Het mat
Läs om chilipepparsås och om
de olika "heta" kök som finns
runt om i världen exempelvis
indiskt, mexikanskt och
thailändskt.. och mycket mer..


Klicka här..

Vilken typ av färsk chili använder du allra mest i din matlagning?
 
Chiliguiden.se


Besökare: 1426100
Piri piri

Piri-piri är en liten chilifrukt som odlas främst i Portugal. I det portugisiska köket används piri-piri i grytor och till såser och marinader för grillad mat, ofta till kyckling eller fisk. Det är en av de minsta chilifrukterna, 2-4 cm lång. Den kan vara grön eller röd.  Styrkan är het till mycket het. I Sverige går piri-piri att finna i många livsmedelsbutiker. Piri piri
 

Ursprunget är afrikanskt
"Piri-piri" betyder "Peppar-peppar" på Swahili, och den kallas även pili-pili eller peri-peri.  Piri-piri är en generell term som i afrika passar in på vilken chili som helst. Men i Portugel refererar namnet till en specifik liten chili som påminner mycket om piquin.
 

Hur den kom till Portugal

Columbus tog med sig chilin från sin andra resa till “den nya världen”, porugisiska handelsmän tog den sedan vidare till de afrikanska kolonierna Angola och Mozambique. Ganska snart hade chilin med hjälp av både fåglar, bönder och handelsmän spridit sig över hela afrika, den blev snabbt en populär krydda i den afrikanska maten.
Handelsmän tog så småningom med sig chilin från afrika till Portugal och kallad den då ”piri-piri” efter den swahiliska termen.

 

Piri piri sås
Det finns ett stort utbud av piri-piri såser.

 

Birds-eye chili

Många chilisorter som växer vilt har ordet “bird” I sitt namn. Den kändaste ”bird”-chilin är kanske den mexikanska chiltepin. Chilin ”African Birds-eye” växer vilt över stora delar av afrika. Denna chili kallas ibland på engelska för ”African devil chili”, på swahili kallas den piri-piri. Håll i åtanke att piri-piri är en generell term för all afrikansk chili.. Enligt de flesta källor som chiliguiden varit i kontakt med så tillhör African birds-eye släktet Capsicum frutescens och den är alltså nära besläktad med exempelvis tabasco. African birds-eye är en het chili och kan uppnå 175,000 scoville.
 

 
Chiliguiden.se
Annons: